sunnuntaina, lokakuuta 09, 2005

Epäonninen taksimatka

Nyt taksikurssin(kin) aikana olen toki kulkenut jonkin verran vapaa-aikana taksilla. Ihan kurssin alkuaikoin kertoa sössötin suhareille humalapäissäni olevani taksikurssilla. Enää en viitsi mainostaa, koska kuljettajan käytös muuttuu yleensä tuon jälkeen negatiivisempaan suuntaan. Tavallisesti pelotellaan ajolupatutkinnon vaikeudella ja työajoilla. Toki ihan kannustaviakin kommentteja on tullut. Olen kuitenkin päättänyt olla asiasta vaiti.

Eilen palailimme kaupungilta kahden pariskunnan voimin. Taisimme sekoittaa kuskin pasmat puhumalla kaikki päällekkäin ja kertomalla kaksi osoitetta yhtäaikaa. Taksi oli ajaa väärään suuntaan yhdessä risteyksessä. Sain hävetä seurueemme toista naispuolista henkilöä, joka alkoi jankata kuskille: "Miksi me oltiin äsken väärällä kaistalla, hä?! Miksi? Ihan varmaan oltiin?! Miksi oltiin väärällä kaistalla?" Kuvittelin itseni kuskin paikalle ja minua vitutti suunnattomasti hänen puolestaan... Sain onneksi tädin takapenkillä hiljenemään.

Ystäväpariskuntamme poistui kyydistä lykättyään meille vitosen ja jatkoimme matkaa. Nyt en enää puolustele kuskia. Olimme hänelle kerta kaikkiaan epäonninen poka. Kuljettaja jatkoi matkaa kakkostaksalla, vaikka kyydittävien määrän pudottua neljästä kahteen, olisi pitänyt vaihtaa ykköstaksalle. Huomasin asian parin kilometrin jälkeen, jolloin kuski pyyteli anteeksi ja vaihtoi taksan halvemmalle. Lupasi hyvittää perillä ja kysyi heti perään, olenko itse ajanut taksia. Vastasin totuudenmukaisesti, että en.

Tuli mieleen, että kuinka moni itse asiassa tietää, milloin taksissa saa olla päällä mikäkin taksa? Ilmeisesti moni virheellisesti luulee, että taksaluokan suuruus on kiinni vuorokaudenajasta, mikä ei pidä paikkaansa. Iltaisin ja pyhäisin lähtömaksu on ainut, joka kasvaa.

Eilisessä kuskissa minua ja miestä jurppi erityisesti pumppukaasu. Moinen ajotyyli on todella arsesta, varsinkin yöliikenteessä. Kuinkahan moni humalainen heittää laatat tuohon autoon pelkästään sen takia, että kuski luulee auton liikkuvan eteenpäin kaasupoljinta pumppaamalla?

Ei kommentteja: