sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Kilpaa tolpalle

Taksiduuniin kuuluu useita kirjoittamattomia herrasmiessääntöjä. Yksi niistä on, että kaupunkiin tolpalle palatessa ei ohitella muita takseja - varsinkaan jos tolpilla ei ole jonossa ihmisiä. Tänä aamuna hieman ennen kotiinlähtöä näin erään kollegan toimivan erittäin törkeästi tätä sääntöä vastaan.

Tolpat olivat juuri tyhjenemässä asiakkaista yön jäljiltä ja ihmisjonot vaihtumassa autojonoihin. Ajelin Hatanpään Valtatietä kohti keskustaa ja Keskustorin tolppaa ja pysähdyin Vuolteenkadun valoihin oikealle kaistalle. Hetken perästä vasemmalle kaistalle pysähtyi kaksi muuta taksia. Koska Keskustorille päästäkseen on lopulta vaihdettava vasemmalle kaistalle ja olin ollut valoissa ensimmäisenä, ajattelin kiihdyttää valoissa hieman normaalia enemmän ja siirtyä noiden kahden auton eteen. Valot vaihtuivat ja yllättäen vasemmallani puolella ollut auto kiihdytti aivan täysillä selvästi estäen minua pääsemästä ohitseen. Sama seuraavissa valoissa. Minua ei kiinnostanut koohottaa yli 70 km/h 40 km/h rajoitusalueella, vaan luovutin kiroillen. Olisin voinut mennä juntin perässä tolpalle ja pilata kummankin aamun pikku raivopuuskalla. Päätin sen sijaan hillitä tyyneyteni ja blogata aiheesta kunnon unien jälkeen.

Nyt tosin harmittaa, etten käynyt tiedustelemassa kaverin motivaatiota toimintaansa. Siis kysymässä, oliko hän tietämätön vai yksinkertaisesti kusipää.

9 kommenttia:

samik kirjoitti...

Ehkäpä kaveri ajatteli sinusta samalla tavalla...

nainen ratissa kirjoitti...

^Siis ohittaessaan minut ja rikkoessaan herrasmiessääntöjä? Just.

samik kirjoitti...

Niin sitä vaan meinasin, että saattoihan se mennä näinkin: tyyppi herää ajatuksistaan liikennevaloissa. "Katos mokomaa, olen vasemmalla kaistalla (=nopeampien kaista) ja valoissa eturivissä, tolppapaikka tiedossa, jippii".

Sitten liikkeelle lähdettäessä hemmo huomaa, että hitaampien kaistalla joku yrittää kaasutella ohi, selvästi hamuten hänelle kuuluvaa tolppapaikkaa. "Jo ny on kele, mua ei kyllä oikealta ohiteta, tana", ajattelee tämä ja tallaa kaasun pohjaan.

Mutta todennäköisemmin se oli vain kuspää jonka mielestä röyhkein voittaa.

Toisten kuskien mielenliikkeitä on kovin vaikea tulkita. Kun minua alkaa joku tyyppi vituttaa liikenteessä, yritän miettiä että onko tosiaan kyseessä kusipäisyys vai onko käytökselle jokin muu selitys.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tietenkään ole ok rynnätä eteen, vaikka nyt tuntuukin, että ainakin elokuussa on ohi menty todella reippaasti ja koukkien.
En kuitenkaan itsekään matele, niin kuin et ilmeisesti sinäkään, ainakaan aikaisempien kyytikuvaustesi perusteella. Onko kyse sitten uusista kuskeista, jotka ajattelevat olevansa tosi pelimiehiä tehden kassaa?

Hankala kysymys tosin on tuo ohittaminen, kun en millään jaksaisi ajaa mm. Rantatietä/Hervannan Valtaväylää 65 km/h, niin kuin vähän väliä pitäisi, jos ei aio ohittaa. Silloin kyllä yleensä ohitan omalla matkavauhdillani, ellei edellä ajava nosta nopeutta "sujuvaksi" (yöllä nopeusrajoituksia ei todellakaan halua alittaa, kun ne ovat muutenkin täyttä matelemista).

Tuo tolpalle ryntääminen on eri asia, mutta tulipa siitä tämäkin mieleeen, kun näitä joutuu väliin pohtimaan.

nainen ratissa kirjoitti...

Joo, en minäkään alinopeutta ajele kollegoiden perässä enkä edellä, kuten varmasti on tullut selväksi. Tuo kertomani tapus oli muutaman sadan metrin päässä potentiaalisista tolpista ja selkeästi kiilausta.

Lusikka lattiaan kirjoitti...

näitä kusipäitä on muutamia aluetaksissa....niin kyllä varmaan muuallakin.
Täällä olen huomannut että on muutama sellainen auto joka kuskista riippumatta ajaa miten tahtoo ja minne tahtoo, välittämättä ns. herrasmiessäännöistä mitään. Jos on kurssin käynyt niin osaa niitä sääntöjä noudattaa, tai niin ainakin luulisi.
Omalta kurssiltani yksi sälli on juurikin yksi näistä torvista jotka vetää miten tahtoo ja luulee olevansa jotain saakelin maantiekiitäjiä...

odotan sitä päivää milloin mennään peräkkäin tolpalle tollasen ohittelun jälkeen ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Rankkaa on taksareiden elämä. ;) Rahan perässä juostessa taitaa unohtua yhdellä jos toisellakin nämä 'herramiessäännöt'.

Alepan kassalle vaan, jos työnteko maistu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mut saa ohittaa. Jos on kiire sinne tolpalle niin antaa mennä. En tule kyselemään. Otan sitten sen seuraavan asiakkaan. Enemmän hirvittävät kolmion takaa eteen hyökkäävät tai yksisuuntaista vastaantulevat kollegat. Joita on kesän aikana saanut väistellä liian usein.

Jude Vihervaara kirjoitti...

Ei noiden typerysten vuoksi kannata hihojaan polttaa, seuraava asiakas on todennäköisesti mukavampi ja antaa roimat tipit.

Jos haluaa välttämättä antaa hieman takaisin, kirjautuu ruutuun hieman etäämmältä. Tuollainen kiilaaja ei hevin uskalla tulla aukomaan päätään.

Jaksamista, sisko, jaksamista.