keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Etuoikeutetut

Liikenteessä on autoilijoita, joita kutsun "etuoikeutetuiksi". Enkä nyt tarkoita tasa-arvoisessa risteyksessä oikealta tulevia. Tarkoitan autoilijoita, jotka tulevat jostakin kolmion takaa suoraan eteesi. Merkille pantavaa näissä autoissa on se, että ne kääntyvät viimeistään puolen kilometrin päässä pois edestäsi. Se, miten törkeästi auto kiilaa eteesi, on suoraan verrannollista siihen, miten nopeasti auto kääntyy pois edestäsi. Ikään kuin kiilaaminen olisi jotenkin sallittavampaa, kun "en minä tässä edessä ole kuitenkaan kovin pitkään".

Samaan kastiin kuuluu tietty taksin asiakasryhmä. Yleensä kyseessä on isompi porukka, pikkuautoon halutaan änkeä viiden porukalla. Ja mitä lyhyempi matka, sitä vaativampaa touhua:

-"Laita nyt sitä poppia isommalle!"
-"Radio Rock!"
-"Vittu, kovemmalle!"
-"Minkä vitun takia täällä ei saa muka polttaa?!"
-"Totta vitussa mä saan syödä pizzani täällä! Sinähän kuski siivoot, jos jotain tippuu!"
-"Laita se mittari jo kiinni, viimekskin päästiin tää matka X eurolla!"

Oikeasti, joskus kaikki tuo tapahtuu 800 metrin matkalla...

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko muuten epäkohteliasta pyytää kuskia vaihtamaan kanavaa? Minulle kun se Iskelmä aiheuttaa lisälyöntejä ja henkistä ihottumaa puolessa minuutissa ;) En ole nimittäin vielä koskaan uskaltanut pyytää vaihtamaan kanavaa x)
-Brandon-

nainen ratissa kirjoitti...

Tuo on vähän hankala kysymys, johon ei kai täysin oikeaa vastausta ole. Kohteliaasti kun pyytää, niin yleensä saa pyytämänsä. Eri asia sitten on, miten sinun kanavasi aiheuttaa ihottumaa kuskille - jos siitä nyt kukaan piittaa. Kyse on kuitenkin ihmisen työpaikasta.

Fiksuinta varmaan on pyytää sulkemaan radio, jos se todella ärsyttää. Minä aikakin teen sen ihan mielelläni.

Anonyymi kirjoitti...

sanoisin, että ne etuoikeutetut ovat lähinnä takseja. mitään kusipäisempiä kuskeja ei taida löytyäkään kuin taksisuharit (no varmasti poikkeuksiakin löytyy). milloin nämä ääliöt tajuavat olevansa samoin oikeuksin, mutta myös samoin velvoittein varustettuja. melkeimpä jokaisena ajopäivänä törmää taksisuhareihin, jotka etuilevat, ajavat ylinopeutta, eivät välitä yleisistä säännöistä, parkeeraavat päin vittua mihin haluavat (camoon aina ei voi olla keikalla)... lista on loputon.

nainen ratissa kirjoitti...

"melkeinpä jokaisena ajopäivänä.."? Ja oma ammattisi oli?

Anonyymi kirjoitti...

ai niin, edellisestä unohtui vielä lisätä se, että kun aina mainitset ne juopuneet örisijä-siat, niin vastaavia sikoja löytyy suhareistakin. exäni kertoi miten hän pienessä sievässä baarista kotiin tullessaan joutui kuulemaan aika erikoisen maksuehdotuksen, ei sen vähempää kuin pienet poskijumpat parkkipaikalla, niin saa vähän alennusta. suhari oli vavahtunut vasta siinä vaiheessa, kun exäni oli ruvennut itkemään...vahinko, että järkyttyneenä exä antoi asian olla ja vieläpä joutui maksamaan matkan, tollaset tyypit ihan oikeesti kaipaisi napin otsaan!

nainen ratissa kirjoitti...

Joo, nainen ratissa ehdottelee jatkuvasti miehille että luonnossa... Kappa perunoita on aika tavallinen taksa.

Anonyymi kirjoitti...

se mun anmmatti ei kai kuulu mitenkään asiaan. ajokokemusta löytyy stadista kyllä ihan tarpeeksi, monia vuosia, olenpa tainnut ajaa vähän suuremmissakin stadeissa kuin hesassa, mutta se siitä... pääasia kai on ne pienet säännöt siellä liikenteessä ja niiden noudattaminen. ei sen puoleen "hyvätapaisiakin" suhareita löytyy, mutta yleisilme on aika huolestuttava.

Anonyymi kirjoitti...

toi sun "kappa perunoita" ei lohduta sellaista, jonka kohdalle kusipääsuhari osuu. ole onnellinen, että kuulut hyvätapaisiin, pidä lippu korkealla ja opasta tovereitakin tapoihin...

nainen ratissa kirjoitti...

Kuule, Helsingin taksikuskeista en kommentoi mitään, kun en tunne yhtäkään, enkä siellä osaa ajaakaan kuin pääväylillä. Että se siitä.

Anonyymi kirjoitti...

känniörisijöihinkin pitää osata suhtautua, se on osa taksin funktiota, että yöllä kuskataan näitä ajamaan kykenemättömiä, ja rahalla kai ne kännisetkin maksaa, eikä perunakapalla..
tuo örisijöiden käyttäytyminen onkin sitten monivivahteisempi juttu, varmasti kuski saa sietää helevetin paljon, totta.

Lusikka lattiaan kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
nainen ratissa kirjoitti...

Toiset puhuu nyt aidasta ja toiset aidanseipäästä...

Lusikka lattiaan kirjoitti...

>Tuo on vähän hankala kysymys, johon ei kai täysin oikeaa vastausta ole. Kohteliaasti kun pyytää, niin yleensä saa pyytämänsä. Eri asia sitten on, miten sinun kanavasi aiheuttaa ihottumaa kuskille - jos siitä nyt kukaan piittaa. Kyse on kuitenkin ihmisen työpaikasta.>

No itseasiassa jos ihan tarkkoja ollaan niin jos asiakas haluaa, on kuskin vaihdettava kanavaa ja jos ei kanava osu omaan makuun niin sitten radio kiinni, mutta kanavan vaihdosta ei saa periaatteessa kieltäytyä.
Eli Brandonille: pyydä vaan vaihtamaan...

Anonymous:
oletko koskaan ajatellut sitä että monet "kusipäiset" taksisuharit ajattelevat liikenteessä asiakastaan ja ovat siksi sinua ja muita kohtaan osassa matkaa epäkohteliaita tai ajavat ylinopeutta.... eli jos asiakkaalla on kiire niin silloin mennään eikä ihmetellä.
ja se miksi taksin tekemän virheen huomaa yleensä helpommin, aiheuttaa se taksikupu. On niitä muitakin kuin takseja, suhteessakin varmaan enemmän mutta taksin huomaat aina helpommin.


-R-

edit: editoin hieman tekstiäni ;)

Anonyymi kirjoitti...

Lämminhenkistä keskustelua täälläkin :c)

"No itseasiassa jos ihan tarkkoja ollaan niin jos asiakas haluaa, on kuskin vaihdettava kanavaa ja jos ei kanava osu omaan makuun niin sitten radio kiinni, mutta kanavan vaihdosta ei saa periaatteessa kieltäytyä.
Eli Brandonille: pyydä vaan vaihtamaan..."

No toihan on pelkästään naurettavaa !! Mitä seuraavaksi? Asiakas on aina oikeassa?

Tuli mieleeni eräs hauska keskustelu baarissa jossa olen järkkärinä:

Kaksi naista asteli baariin ja tilattuaan juotavaa, sekä hetken istuttuaan toinen heistä tuli tiskille.

"Laita jotain poppia soimaan!!" nainen huusi. Tiedusteluun siitä, mitä tämä "poppi" olisi hän vastasi "jotain poppia vaan."

Keskustelin baarityöntekijän kanssa ja näytin Muse:n levyä, se oli mielestäni valikoimasta lähimpänä "poppia."

Ilmeisesti valintani osui oikeaan, koska pian toinen nainen huusi "laita sitä poppia kovemmalle."

Musiikin ystäviä selkeästi molemmat :c)

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, käytän taksia aina silloin tällöin, lähinna baarireissujen yhteydessä, voin käsi sydämellä sanoa, että olen aina kiltti ja kohtelias- mutta yksi pyyntö useimmiten on- voiko laittaa jonkun tietyn radiokanavan- on olemassa ne ihanat kuskit, jotka on että tokitoki ja ääntä vielä perään, mutta sitten myös ne todelliset mulkut, jotka tyyliin tuhahtaa en ala ettimään, jos ei oo kanavissa valmiina tai sitten ei vastata mitään tai sanotaan että ei- voisiko joku selittää: minä kuitenkin olen se maksava asiakas, matkat on yleensä n 7 km, eli en pyydä soittamaan mitään 2 tuntia- en ymmärrä???? Yleensä kun tulee noita ei-vastauksia tai muuten vaan huonoa palvelua, menen ihan sanattomaksi- istun mykkänä takapenkillä, enka varmasti anna senttiäkään tippiä

nainen ratissa kirjoitti...

Tuosta radioasiasta on nyt kyselty niin paljon, että tiedustelen ennen seuraavaa merkintääni taksitarkastajan virallista kantaa asiaan. Eli selvitetään asia pohjia myöten.

Anonyymi kirjoitti...

"olen se maksava asiakas, matkat on yleensä n 7 km, eli en pyydä soittamaan mitään 2 tuntia- en ymmärrä????"

Tule ajamaan niin ymmärrät.